Waarom een Bouwkundig Rapport Cruciaal is bij het Kopen van een Huis

Stel je voor: je bent bezig met het regelen van een hypotheek voor een prachtig huis met grootse verbouwplannen. Het huis, een charmante woning uit 1956, leek perfect, en het koopcontract was al ondertekend. Totdat de taxateur ons wees op ernstige vochtproblemen in de woning. Dat was een wake-up call. We besloten samen met de klant toch nog een bouwkundig rapport aan te vragen om te controleren of de verbouwplannen van de klant de gebreken zouden oplossen. Achteraf gezien hadden we, gezien het bouwjaar en de staat van onderhoud, hiermee beter vanaf het begin kunnen beginnen.

Verbouwing huis

Waarom zou je eigenlijk een bouwkundig rapport aanvragen? Een bouwkundige keuring is niet verplicht bij het kopen van een huis. Alleen in bepaalde gevallen, zoals bij de aankoop van een ouder huis, kan de hypotheekverstrekker eisen dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Dit gebeurt vaak als het taxatierapport aantoont dat er sprake is van achterstallig onderhoud.

Maar zelfs zonder deze verplichting is een bouwkundige keuring handig. Niet alles wat aan de woning moet gebeuren, is namelijk zichtbaar met het blote oog. Problemen zoals asbest, houtrot of een lek dak merk je waarschijnlijk niet op tijdens de bezichtiging, maar kunnen je wel opzadelen met aanzienlijke extra kosten.

Een bouwkundige keuring is bedoeld om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen qua onderhoudskosten komt te staan. Tijdens de bezichtiging kan je aankoopmakelaar al letten op zaken zoals vocht in de muren of gebreken aan de fundering. Maar voor zaken die niet direct zichtbaar zijn, is er de bouwkundig expert. Zij bekijken je woning tot in detail en informeren je over alles wat moet gebeuren.

Het betekent niet dat je meteen moet afzien van de koop als er veel moet gebeuren aan de woning. Maar zodra je weet wat je te wachten staat, kan je die informatie gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen en rekening houden met toekomstige kosten. Ook kan je de kostenindicatie uit het bouwkundig rapport soms gebruiken in je onderhandelingen met de verkoper.

Bij bestaande bouw is het advies om zeker bij oudere woningen een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, vooral als het huis voor 1990 is gebouwd. Bij nieuwbouw lijkt een bouwkundige keuring minder voor de hand liggend, maar zelfs bij nieuwe huizen kunnen er onverwachte gebreken zijn, bijvoorbeeld als de vorige eigenaren niet al te getalenteerde klussers waren. Een bouwkundig rapport biedt dan duidelijkheid over de staat van je nieuwe woning.

Groet,

Bas van Scheppingen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag