Rechtsbijstandverzekering, hier moet je op letten?

Steeds meer consumenten sluiten een rechtsbijstandverzekering af. Zo’n verzekering biedt juridische hulp als je in een conflictsituatie terecht komt. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten ervan? 

Rechter concept
Nieuws
Datum: 03-02-2021

Rechtsbijstandverzekeringen kennen verschillende modules en voor elke module moet je apart premie betalen. Een basis rechtsbijstandverzekering kost gemiddeld zo’n € 95 per jaar, voor de meest uitgebreide betaalt je tot wel € 400 premie. 

Welke situaties welke modules? 

Stel jezelf dus eerst de vraag in welke situaties je gebruik wilt kunnen maken van de verzekering. Zo zijn er modules die je verzekeren van hulp bij conflicten over werk en inkomen, verkeersongevallen en (grote) aankopen. De voorwaarden van de modules kunnen van verzekeraar tot verzekeraar verschillen.  

Dubbele dekking 

Controleer voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit ook even of uw lopende verzekeringen niet al dekking bieden voor bepaalde risico’s. Sommige woon-, auto en aansprakelijkheidsverzekeringen doen dit namelijk al. Kijk ook eens naar online aankopen met creditcard, veelal biedt de creditmaatschappij "gratis" online aankoopgaranties. 

Wachttijd 

Houd er verder rekening mee dat een rechtsbijstandverzekering bijna altijd een wachttijd heeft. Dat betekent dat je er niet direct gebruik van kunt maken. Heb je dus al een conflict of verwacht je dat dit op korte termijn ontstaat, dan is de kans klein dat u de verzekering hiervoor kunt gebruiken. 

Drempelbedrag 

Daarnaast werken verzekeraars met een drempelbedrag. Meestal is dat een paar honderd euro. In de praktijk betekent dit dat zij de zaak niet in behandeling nemen als jouw schade lager is dan dit bedrag.  

Wie biedt mij de beste rechtsbijstandverzekering? 

Als je op zoek bent naar een rechtsbijstandverzekering heb je veel keuze. Maar welke is de beste voor uw situatie? Wij helpen je graag om dat uit te zoeken. Neem dus gerust even contact met ons op of maak zelf een berekening via de rekenmodules op onze site.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.