Ruim 44% meer hypotheken aangevraagd in januari 2024

Het aantal hypotheekaanvragen was in januari 2024 veel hoger dan een jaar geleden. Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft er in de afgelopen maand meer dan 36.000 geregistreerd.

Gelukkig stel tekent het hypotheek document
Nieuws
Datum: 06-02-2024

In vergelijking met januari vorig jaar is er een stijging van meer dan 44% te zien. Er zijn bijvoorbeeld meer dan 22.000 aanvragen ingediend voor de aankoop van een huis, het hoogste aantal sinds september 2022.

Nieuwbouw en verbouwen
Ook blijkt uit de cijfers dat nieuwbouwwoningen weer in trek zijn bij huizenkopers. In januari vorig jaar waren er slechts 1.357 aanvragen, terwijl dat aantal dit jaar is gestegen tot 3.600, een toename van meer dan 160%.

Het aantal mensen dat een hypotheek aanvraagt voor een verbouwing is ook toegenomen, met in totaal ongeveer 6.400 aanvragen.

Toenemend vertrouwen
HDN merkt op dat de stijging te danken is aan het groeiende vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. In december 2023 bereikte dit vertrouwen het hoogste niveau in twee jaar tijd. Vooral de ontwikkeling van de koopprijzen en hypotheekrentes heeft een positieve invloed gehad op de stemming onder consumenten.

Daarnaast spelen stijgende inkomens en nieuwe leennormen een rol. Dankzij al deze veranderingen is het kopen van een huis voor meer mensen weer binnen bereik gekomen. Dit geldt ook voor het afsluiten van een hypotheek, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van de eigen woning.

Advies op maat
Overweegt u binnenkort een (ander) huis te kopen, of denkt u eraan om uw huis energiezuiniger te maken en hiervoor extra te lenen? Neem dan contact met ons op. We staan klaar om u te helpen bij het vinden van de beste financiële oplossing voor uw plannen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag